063

OM HUSET

loading...

KARL JOHANSTÄLLET
FÖR DIG SOM REDER DIG SJÄLV

ETT LITE ANNORLUNDA BOENDE, MED VILDMARKEN INPÅ KNUTEN
​​​​​​​

Hån Finnby ligger i en västsluttning mot sjön Hån, ca 6 km. nordost om Fredriksberg. Det är ett vackert och ålderdomligt odlingslandskap med lämningar efter rökstugor, medeltida åkertegar, odlingsrösen, hackslogar och gärdesgårdar som sedan 2007 är naturreservat.

Hån Finnby på Säfsens Finnmark är en del av de Finnmarker och Finnskogar, som etablerades när svedjefinnar kom hit till det mellansvenska granskogsbältet, från östra Finland under 1500-talets slut, fram till mitten av 1600-talet. Byn ligger nästan 400 meter över havet.

Djur och natur i Hån Finnby är en nöt och fårgård, som drivs av oss, Swen Söderman och Marita Holmqvist.


Huset som du hyr kallas “Karl Johan-stället”, efter en av de sista skogsarbetarna som bodde i huset. Huset omges av beteshagar, där gårdens får och kor betar. Hagarna utgör Håns naturreservat.

“Karl Johan-stället” ligger på en höjd ovanför gården och erbjuder en storslagen utsikt över beteshagarna och sjön Hån, med omgivande skogsbeklädda bergskedjor som fond. Vildmarken ligger inpå knuten. 

Huset består av två plan och ett källarplan. Entréplanet rymmer en mindre hall, ett komplett utrustat kök, med kyl, frys och induktionsspis, samt en vedspis, som är husets värmekälla och källan till varmvattnet, ett vardagsrum och en mindre toalett. Det övre planet rymmer ett sovrum med två bäddar och en hall/allrum med två bäddar, som kan kompletteras med en extrasäng. 5 uppsättningar med täcken och kuddar finns. Medtag lakan och kuddvar. Källarplanet rymmer ett toalettrum, med wc och duschkabin.


Vid ankomsten går vi igenom hur vedspisen används

AKTIVITETER
PÅ GÄRDEN
kan man hälsa på och/eller delta i skötseln av djuren.
Se våra vallhundar i arbete.
Se när vi förflyttar djuren mellan beteshagarna.
Ta ett dopp i naturbad i en av beteshagarna.
Ta en titt bland våra vackra fårskinn i
Hån Skinnbod».

I OMGIVNINGARNA
Wåhlstedts Spinneri i Dala-Floda, ligger ca 5 mil från Hån.
Där kan man få en guidad tur bland spinneriets maskiner och se dem i funktion.
Säfsen Resort ligger ca 7 km söder om Hån.

I N T E R I Ö R