063

VÅRA VERKSAMHETER
OCH LITE OM OSS

Våra verksamheter har sitt ursprung i vårt intresse för djur och natur. Vi har båda två alltid haft ett stort intresse för djur, både vilda och tama och för naturens skönhet.

Vår första fårbesättning bestod av två tackor med varsinna två lamm. Denna lilla besättning hade vi i Hemfosa på Södertörn söder om Stockholm.
Fårbesättningen växte sedan till tio tackor, innan vi bestämde oss för att lämna storstaden och försöka oss på boskapsskötsel som heltidssyssla.

Efter långt sökande, många gamla gårdar styckas upp och säljs som hästgårdar, med alldeles för små arealer för att räcka till för får. så hittade vi gården i Hån, med tillgång till arrende på Hån naturreservat, som betalas i form av arbete på reservatet.

På den vägen är vi. Idag har vi omkring 50 får 12 kor och kvigor,  tre border collie och en katt, ett uthyrningshus, försäljning av kött och chark och en Skinnbod.

Det visade sig, att vi, i och med att vi bosatte oss i Hån, kom att ingå i en lång tradition av jordbruk och boskapsskötsel och få del av en historisk epok, som vi tidigare bara haft ytterst vaga begrepp om.

Våra djur betar på marker, som varit åkertegar, slåtterängar och betesmarker sedan tidigt 1600-tal, då svedjefinnarna kom hit och odlade upp vildmarken i de ofruktsamma granskogarna, med sitt för ändamålet särskilt lämpade svedjebruk.

Genom vårt biologiska kulturarbete bevarar vi den biologiska mångfalden som gynnats av människans brukningsmetoder sedan tidigt 1600-tal. Mulbete, lieslåtter och röjning är också traditionella brukningsmetoder, som hålls vid liv. 
Vi brukar säga att i Hån möts förr och nu.

Välkommen till ett besök bland våra verksamheter och bland lämningarna efter de första bosättarna i Säfsen. Och hälsa på våra djur.

Välkommen till Djur och natur i Hån Finnby!

loading...

HÅNDAGEN»
Håndagen 2016.
Darth Vader räddar fåren.

DJUR OCH NATUR» 
Vi sköter Hån naturreservat

NATURSTIG HÅN»
Vandra i det vackra reservatet

HYR HUS I HÅN
BOKNINGAR:
RING 0591-205 04
 

KÖTT & CHARK
Naturbeteskött
Köttlådor av lamm- och nötkött

Charkuterier
Fårfiol, påläggskorv, stekkorv, pastejer